Beskæftigelse registret ved indhandling

Frem til og med 2013 indberettede indhandlingsstederne både indhandlings­beløb og foreløbig skattetræk i månedsspecifikationerne, når fangere, fiskere mm. indhandlede. Denne indberetningsprocedure medførte, at det ikke var muligt at adskille indhandlere fra almindelige lønmodtagere i de pågældende virksomheder, hvorfor indhandlingsbeløb blev sidestillet med løn. Følgelig er lønopgørelser før 2014 en anelse overvurderede – i særdeleshed inden for branchen Fiskeri, fangst og landbrug.

 

Fra og med 2014 indberetter indhandlingsvirksomhederne alene foreløbig skattetræk ved indhandling, hvilket har muliggjort en adskillelse af løn­modtagere og indhandlere i specifikationerne. Ved at anvende foreløbig skattetræk ved indhandling opgjort månedsvis som fordelingsnøgle, er indhandlernes årsresultat fra egen virksomhed registreret i selvangivelserne fordelt ud som ”løn” på de enkelte måneder, hvor de pågældende har indhandlet.

 

Denne metodeændring betyder, at lønopgørelser fra og med 2014 er mere retvisende end tidligere, men også at der er et mindre databrud i serien, der bevirker, at lønudviklingen over tid – særligt inden for branchen Fiskeri, fangst og landbrug – skal foretage med en vis varsomhed.

 

I 2014 var 820 indhandlende fangere og fiskere registreret i beskæftigelse i gennemsnit pr. måned. Disse udgjorde 22,5 pct. af beskæftigelsen inden for

branchen Fiskeri, fangst og landbrug og 3,3 pct. af den samlede beskæftigelse.